Reclaimed Wood Stair Treads

Long time, no update! And no excuses – we haven’t been hibernating, just busy working on the house. Over the next few weeks we’ll be posting updates on our winter projects. First up: treads for the stairs adjacent to the office, made from scrap wood.

Inspired by the idea of a butcher block, but not wanting to deal with hundreds of little end-grain pieces, we selected 4-foot-long strips of wood leftover from other projects. These include white oak, red oak, douglas fir, birch, beech, cherry, maple, walnut (now I’m hungry). Cut to size and glued overnight, these were trimmed and sanded, and finished with two coats of clear penetrating oil to deepen the color.

After a week, the oil was followed by three coats of polyurethane, to prevent it rubbing off on anything, and the treads were ready to install. And we were more than ready for them – that construction wood has been here since the beginning!

Finished and installed:

Deck beginnings

The deck design will be based on a house + deck that Dad built in the very early 80’s in California. The house itself was constructed on a single concrete pedestal, as was the deck, and though the original structure was wood, it was replaced with metal a decade ago. We actually like this better, and so we’ll be using similar square tubing, welded onsite.


Eric’s ‘Pedestal House’ 1981 – main house (Photo from 2004)

 


Eric’s ‘Pedestal House’ 1981 – deck (Photo from 2004)

We start with the foundation, and another change from Dad’s original is shifting from a 6′ x 6′ concrete-walled pedestal, to four sono tube-based corners that the metal structure will sit on. This helps us reduce labor and concrete. In the center of the tubes is a collection of rebar to add strength, plus a j-bolt to attached the metal to.

Parking Area


Finished grade with retaining walls



Due to the huge amount of rainfall we experienced this spring and summer, a large section of the land at the front of the house eroded away, leaving only canyons for us to look at. Water pouring down the nearby mountain, across neighboring land, would run over our temporary gravel driveway and then follow the contours of the sloping site until it reached the very bottom, some 150-200′ away.


Land no more



Neighbors were already up in arms about this problem (and had been for years we learned), so we decided to tackle this ourselves, doing what we could with our land and ingenuity.

Leveling the parking area seemed like a good start, so we worked out a retaining wall design that would allow us to bring in more gravel, but also fit with the step gardens we’d built at the sides of the house a year earlier.

The wood is local hemlock, 6″ x 6″ x 12′ cut logs. It’s held together with 2′ rebar to pin it to the ground in specific places, as well as 10″ nail spikes.

 

 

 

First load of 2″ gravel:

Second load of 3/4″ gravel:

Lighting Soffits

Master Bedroom Finished Soffit
Master Bedroom Finished Soffit

While I’ve been tackling the landscaping (slow-going on account of all the rain, plus an unfortunate stormwater runoff problem we need to manage), my husband and father-in-law have been working on the built-in lighting soffits for the entryway and both bedrooms. Inspired by a design from the book “The Not-So-Big House,” these wooden structures provide a feeling of coziness by lowering the ceiling height in those areas, while also camouflaging efficient fluorescent tubes for a gentle, indirect light. They also help us toward our minimum number of built-in fluorescent lights needed to earn the house’s Energy Star rating through Efficiency Vermont.

Installation:

Entryway soffit: propping it up
Propping it up
Suspended soffit
Top View
Top view
Tubes wired in
Tubes wired in

 The lighting turned out to be a little intense with both tubes – we’ve rewired it with only a single T12 40-watt bulb in the center now.

Edge detail
Edge detail
From below
Result!
Result!

Guest room soffit:

Eventually, a similar system will be used in the main living space above the kitchen, office and home theater areas. Through the magic of Photoshop, we can see how that might look:

Office Lighting Soffit Mockup - Photoshopped

For now, we’ve had some fun with a collection of inexpensive paper lanterns from IKEA piled up above the pantry:

Spore type paper lanterns
Paper lantern experiment

The Internet loves VT Eco Builder!

Green building blog Jetson Green featured our house on the front page today! Check out the whole story here: 

“Vermont Green Home Features Contemporary Style”

Thanks for the love, guys! It’s always good to get the word out that affordable, sustainable and stylish green building CAN be done.

 

Our house’s previous web cameos:

Apartment Therapy Re-Nest | Green Tour: Our Readers Build in Vermont

Dwell/AIA “How Green Are You?” Contest | In-Town Building

BoingBoing | Patchwork kitchen floor made from Marmoleum ends

materialicious | linoleum remnant kitchen floor

_______________

Update:

A recent issue of the Boston Globe Magazine featured a nice article about our house, with some great professional photos to boot. (registration is free on the Boston.com website)

The article is available online at: http://tinyurl.com/4yzkbj
The photo gallery is here: http://tinyurl.com/4h4t3g

Office Desk & Built-In – Part 1

Even though Rae and I both work from home, the office area was one of the least finished parts of the house, with a temporary Ikea-based desk (an adjustable leg system + MDF top) and coffee table as countertop stand-in.

Yuk! That MDF needs some sanding.

So, after 6+ months of working literally 2 feet from each other we decided to hit the workshop for some much needed desk building.

Measuring up

Plywood base

Marmoleum top (no surprises there)

Edge banding on all sides this time

Cutting materials for the built-in behind the desk

Drilling machine for adjustable shelving (so cool)

Cabinet assembly
 

Iron on edge banding this time

Finished carcass with reused drawers from a previous shop project

Gardening: Peony Bed

With some nice weather this weekend, it was a good time to put in those peonies promised in the previous post! We purchased 3 varieties: ‘Nippon Beauty,’ ‘Doreen’ and ‘Peter Brand’ –  two dark pink, and one light. Our head gardener also brought over some of her own hardy geraniums that will hopefully fill in and create a nice ground cover.

Spreading compost

Shoveling compost

We spread a layer of compost over the top to enrich the soil and keep it from cracking.

Finished garden

Finished peony bed with step gardens

We also topped off the step gardens with some mulch made of cocoa shells, a recycled by-product of the chocolate-making process. It helps conserve water by keeping the moisture in the soil from evaporating too quickly, and gives the garden a nice finished appearance. And makes it smell like chocolate.

Peony bud

We’ve got tomato sign! The first little fruits showed up on our Sungold tomatoes this week. But don’t break out the basil and mozzarella just yet – they’re only the size of a marble.

Tomatoes

Dog Cubby

Jumping in

Before we built our house, our dog Archie slept in our room in his plastic travel crate – not the classiest feature for a modern home! We wanted a place for him to sleep that would be comfortable and out of the way, and also blend in with the decor.

Our solution was the “dog cubby” – a built-in closet in the bedroom that recedes right into the wall, occupying the same space as the kitchen pantry on the other side. 

Archie in cubby

It was made as a single unit at the shop, and pushed into a cutout in the wall: 

Drywall hole

We had originally planned to build a door, but found that Arch likes his bed so much that he won’t wander out at night.

Demonstrating the wrong way to use the dog cubby: